Să v-o spun p’aia dreaptă. Până acum câțiva ani nu priveam deloc Mangalia cu ochi prea buni, părerea mea despre aceast oraș-stațiune conturată de la volanul mașinii fiind una chiar proastă, raportată fiind doar la aglomerația din weekend care se crează de la Gara Mangalia până la sensul giratoriu din centru, Șoseaua Constanței, așa cum se numește ea, devenind de fiecare dată doar un obstacol în drumul meu spre Vama Veche, acolo unde-mi place, în fiecare an, să-mi petrec măcar câteva zile din vacanța de vară.
Însă, în vara lui 2012, ajungand în Mangalia pentru câteva ore la unul dintre clienții mei care dorea să tipărească o serie de materiale promoționale pentru promovare turistică, părerea mea s-a schimbat semnificativ, descoperind dincolo de străzi aglomerate, supermarketuri și blocuri, o stațiune în adevăratul sens al cuvântului, cu tot ce are nevoie turistul român sau străin care vine la malul mării în România, în căutare de liniște, mâncare bună și locuri interesante unde să se plimbe împreună cu familia după o zi de plajă.
Vacanță în Mangalia
Și, uite așa, din dorința de a avea vacanțe liniștite, atât în vara lui 2016, pe când soția mea era gravidă, cât și vara aceasta, în 2017, când puiul nostru, Andrei, s-a putut bucura, la cele 8 luni ale lui, de apa sărată a mării pentru aerosoli și bălăceală, am hotărât să ne petrecem cele două vacanțe în Mangalia, câteva dintre motivele pentru care am ales această stațiune fiind menţionate mai jos.
Hotel Paradiso Mangalia
Primul motiv pentru care am ales Mangalia a fost Hotel Paradiso Mangalia, acesta oferindu-ne tot ce am avut nevoie, atât pentru noi, cât și pentru copilul nostru.
Da, ne-a placut foarte tare propunerea de vacanță la malul mării într-un hotel cu camere frumoase, care sa aibă vedere la mare și să fie foarte aproape de plajă, parcare proprie, restaurant propriu, o gradină cu multă vegetație și, nu în ultimul rând, o piscină cu bar.
În plus, a fost perioada în care copilul nostru începuse să mănânce diversificat iar cei de la restaurantul hotelului n-au avut nimic împotrivă să ne prepare, separat, mâncare pentru copilul nostru. Fie vorba între noi, nu știu câte hoteluri din România sunt dispuse să facă asta, fără costuri suplimentare.
Plaja din Mangalia
Plajele din Mangalia nu sunt precum cele din Thassos sau Corfu, însă sunt decente și curate în limita bunului simț al turiștilor.
Ce-mi place, însă, în comparație cu plajele din stațiunile cele mai căutate de pe litoral, este faptul că nu este foarte mare aglomerație, în sensul că noi am fost exact în perioada de vârf din sezon (începutul lui August) și găseam șezlonguri libere la orice oră.
Digurile de la malul mării
Cine are copil mic, cu siguranță va întelege de ce consider că digurile de la malul mării sunt atât de importante. Mi-am dorit foarte tare ca puiul nostru să facă o cură de aerosoli la mare (nu pentru că ar avea vreo nevoie specială, ci pentru ca este indicat), astfel că cea mai la îndemană soluție a fost plimbarea cu căruciorul pe dig, de la răsăritul soarelui până pe la ora 8.30, când soarele devenea prea puternic.
Avantajele sunt următoarele:
Primul, faptul că nu te chinui cu căruciorul pe plajă, pe nisipul afânat.
Al doilea, valurile mari din larg se spărgeau în stabilopozi, astfel că vaporii de apă sărată inhalați erau exact ce trebuia.
Și vă mai spun ceva. Somn mai liniștit ca pe dig nici că n-am văzut la puiul nostru în toată vacanța asta.
Portul turistic Mangalia
Eu nu știu să existe vreun om căruia să nu-i placă ambarcațiunile sau plimbările la malul mării, astfel că principalul punct din această staţiune este Portul turistic Mangalia.
Aici ai posibilitatea să vezi tot felul de veliere și yahturi, poți face o cursă pe mare cu vaporașul, poți admira lebedele care și-au făcut un obicei din a fi hrănite de turiști, poți să mănânci sau sa bei ceva la una dintre terasele plutitoare sau, dacă te simți în formă, poți pedala în gașcă de 6 persoane pe niște struțo-cămile-biciclete.
Faleza din Mangalia
Cu doua faleze frumoase pe tot litoralul românesc ne putem mândri. Atât.
Faleza din Mamaia și faleza din Mangalia.
Să-mi fie cu iertare, însa pe cea din Eforie Nord n-o iau în calcul, întrucât tot ce se întâmplă acolo este în curs de modernizare. Dar nu e suparare, că ei plusează cu plaja nouă, care este absolut superbă ;)
Revenind, faleza din Mangalia este perfectă pentru plimbările de seară și locul unde gasești cele mai bune restaurante din toata Mangalia, cum ar fi Restaurant Lebada, unde mănânci cele mai bune preparate din pește, sau Restaurant Luca , în caz că esti fan pizza, ceafă de porc sau chiar pastrama de oaie.
Portul Militar Mangalia
Unul dintre locurile pe care îl vedeam din mașina și care mă fascina încă de pe vremea când sudul litoralului înseamna pentru mine doar Vama Veche, este Portul Militar Mangalia.
Nu avem noi, ca țară, mare flotă, însă îmi place la nebunie să vad cele câteva fregate românești pe care încă mai scrie „Onoare și Patrie”.
Iar dacă tot ajungi în zona asta, îți recomand să vizitezi și Muzeul Marinei Române din Mangalia.
Șantierul Naval Mangalia (Daewoo Mangalia Heavy Industries)
Cum să nu te minunezi când vezi macarale, vapoare, împingătoare și multe alte jucării de oameni mari, la dimensiuni atât de impresionante?
Nu știu cum sunteți voi, însă unul dintre lucrurile care îmi plac foarte tare când sunt la malul mării este să privesc vapoarele din larg, iar Mangalia este locul unde poți vedea vapoarele mari de aproape, acestea intrând și ieșind, zi și noapte, din Șantierul Naval Mangalia (Daewoo Mangalia Heavy Industries) pentru tot felul de teste.
Și, da, este cu adevarat o experiență să vezi, de la balconul unei camerei de hotel, o astfel de priveliște pe timp de noapte, cu un vapor lung cât trei stadioane de fotbal și un fulger care străpunge marea.
Fotografiile din acest material au fost realizate cu:
Canon 5D Mark III
Canon EF 70-200mm f2.8L IS USM
Canon EF 50mm f1.4 USM
Canon EF 17-40mm f4 L USM
iPhone 5S (fotografia 1:1 şi clipul video de mai jos)