Considerata de unii insula de smarald, dupa superba culoarea a apei din golfuri, sau de altii, insula de marmura, dupa cea mai alba marmura din lume, ascunsa sub padurile de pini si platani ce acopera muntii din nord-est, insula Thassos este cea mai apropiata si apreciata destinatie turistica exotica pentru romanii care vor o vacanta de vis la doar cateva ore de mers cu autocarul sau cu masina personala.
Cum se ajunge cu masina in Thassos?
Daca punctul de plecare este din Bucuresti, cel mai bun traseu este cu trecerea din Bulgaria in Grecia pe la punctul de frontiera Makaza, pe ruta Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Vama Makaza – Komotini – Keramoti – Thassos.
Alegand aceast traseu, timpul petrecut pe drum, cu mici pauze, va fi de aproximativ 10 ore, distanta fiind de doar 600 km.
Nu uita sa-ti iei cu tine un dispozitiv GPS pentru a nu avea surprize, mai ales daca vei traversa Buglaria pe timpul noptii, deoarece sunt cateva portiuni de drum unde se fac lucrari la infrastructura, iar indicatoarele lipsesc sau te vor induce in eroare.
Informatie utila:
La podul de la Giurgiu, pe sectiunea romana bineinteles, circulatia se desfasoara doar pe un singur sens. Se „lucreaza” inca de anul trecut, dar cum nimeni nu prea munceste acolo, este posibil sa fie inchisa chiar si anul viitor. In zilele saptamanii nu se creaza mari ambuteiaje, dar in weekend iti poti petrece si una-doua ore stand la semaforul instalat pe pod.
Costuri de transport cu masina in Thassos:
- Taxa de pod Giurgiu:
3 Euro sau 13 Lei - partea romana
2 Euro sau 4 Leva - partea bulgara (la intoarcere) - Vigneta categoria K3 (autoturisme pana in 3,5 tone):
5 Euro sau 10 Leva / 1 saptamana.
Nu uita sa pastrezi chitanta si sa lipesti autocolantul pe parbrizul masinii. Lipsa vignetei (sau faptul ca nu ai lipit autocolantul pe parbriz, sau nu ai pastrat chitanta) iti poate strica vacanta cu o amenda de 150 Euro. - Taxa de autostrada in Grecia:
2,4 Euro, statia de taxare fiind dupa Komotini. - Taxa de ferryboat, de la Keramoti la Thassos (capitala insulei):
20 Euro autoturism
3 Euro / persoana (copii pana in 10 ani platesc 1,5 Euro) - Pret combustibil pe insula Thassos (la statiile Eko):
1,209 Euro / litru de motorina
1,596 Euro / litru de benzina 95
1,719 Euro / litru de benzina premium
Despre criza din Grecia care afecteaza vacantele romanilor care si-au ales destinatia insula Thassos.
Hai sa ne intelegem de la bun inceput asupra unui aspect: Insulele grecesti (inclusiv Thassos) nu inseamna neaparat Grecia. Ele sunt parte integranta a teritoriului elen, dar sunt oarecum stat in stat.
In Thassos NU exista criza!
Am tot vazut pe la tv, inainte de plecare, ca este haos la greci, ca nu exista combustibil in benzinarii, ca magazinele sunt inchise, si multe multe alte prostii.
Realitatea de la fata locului este cu totul alta. Grecii din insula Thassos sunt mai pregatiti ca niciodata sa-ti ofere o vacanta de vis ;)
Obiective turistice si activitati pe care le putem face in Thassos:
1. Plaja Marble Beach – primul golf
Cand ma gandesc la Marble Beach – primul golf, imi vine in minte un singur lucru: un mic colt de paradis! Este o plaja care in loc de nisip are mici pietricele fine din marmura, iar apa este de un verde-albastrui smarald cum rar iti este dat sa vezi.
In cel de-al doilea golf plaja nu este stralucita, in mod special din cauza inundatiilor din 2014 care au cam facut ravagii in toata insula, in schimb este un beach-bar foarte misto, unde poti asculta muzica buna si poti servi o bautura rece.
In cel de-al treilea golf, nisipul este foarte fin, iar apa este foarte limpede si foarte putin sarata, datorita izvoarelor de apa dulce care se revarsa din munte.
Drumul catre aceste plaje se face din capitala insulei, orasul Thassos, iar accesul este un pic anevoios, drumul fiind forestier, plin de praf alb de la marmura, dar credeti-ma pe cuvant cand va spun ca merita fiecare metru parcurs.
2. Plaja Golden Beach
Situata in Estul insulei, plaja Golden Beach este una dintre cele mai apreciate plaje de catre turisti, fiind in apropierea celei mai cautate statiuni din insula, Skala Potamia.
Nisipul este foarte fin, fara pietre, apa este foarte limpede, iar cei care vin in vacanta cu copii se pot relaxa fara nicio problema, stiind ca adancimea apei nu este mare la mal, iar in spatele plajei sunt multe taverne in care se mananca foarte bine.
3. Satul Theologos (Cuvantul lui Dumnezeu)
Situat in centrul insulei, Satul Theologos este una dintre cele mai vechi asezari umane din Marea Egeee, fiind capitala insulei in perioada bizantina, pana la momentul in care a fost cucerita de Imperiul Otoman.
In Theologos se ajunge din sudul insulei, din satul Potos, urcand aproximativ 12 km pana la poalele muntilor.
Cu stradute inguste terasate, cu case vechi acoperite cu piatra si curtile pline de flori colorate, cu taverne care mai de care mai frumoase, unde se mananca cea mai buna friptura de capra la protap, cu localnici primitori, cultivatori de maslini si apicultori, Satul Theologos este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat din Grecia.
4. Giola – piscina naturala
Situata in sudul insulei, Giola, sau piscina sirenelor cum i se mai spune, este genul de loc pe care nu ai cum sa nu-l placi, indiferent de efortul pe care il depui ca sa ajungi la el. Asa cum ii spune si numele, este exact o piscina naturala, sapata in stanca din calcar si marmura a tarmului. Drumul catre Giola se face pe jos, aproximativ 500 metri pe drum destul de denivelat, neavand posibilitatea de a cobori cu masina, motiv pentru care as recomanda celor care se aventureaza sa-si ia cu ei cate o sticla cu apa. Nu este o locatie pentru cei care cauta confortul sezlongului sau a plajei de nisip, dar cu siguranta este visul celor care vor sa-si testeze abilitatile de a sari in apa de pe stanca.
5. Paradise Beach
Situata in Estul insulei, Paradise Beach este o plaja frumoasa. Nu deosebita, dar frumoasa. Nisipul este fin, apa este foarte limpede, iar cei care se aventureaza mai in larg pot vedea in apa pesti destul de maricei, precum chefalul, iar pe langa stancile din extremitatile plajei, cei care fac scufundari pot vedea caracatite si alte vietati marine. Un mare avantaj al acestei plaje este faptul ca la cativa metri in spate se afla o taverna mai dichisita, cu ceva pretentii, dar si un fast-food, unde mancarea si bautura sunt destul de ieftine. Un alt avantaj ar fi faptul ca in partea stanga a plajei, este un loc destinat nudistilor. Un mare dezavantaj insa ar fi faptul ca accesul se face pe un drum de tara, prin praf si tarana, dar cum romanii au Loganuri cu garda inalta, si-au facut curaj si au coborat pana aproape de plaja. In poza de mai jos va voi arata doar partile frumoase ale plajei, cele rele putand sa le vedeti cand veti ajunge la fata locului.
6. Panagia
Situat in nord-estul insulei, la cateva sute de metri de plaja Golden Beach, Panagia este un sat tare frumusel, atractiile principale fiind tavernele umbrite de platani seculari, stradute pline de magazine care mai de care mai primitoare (cofetarii, magazine suveniruri, brutarii, etc.), case frumos decorate si colorate, si nu in ultimul rand, sistemul intortochiat de canalizare a izvoarelor ce trec prin mijlocul satului. Fiind foarte aproape si de Skala Potamia, este destinatia preferata de seara a turistilor care vor sa ia cina la o taverna draguta sau sa faca o plimbare de seara.
7. Pachis Beach
Situata in nord insulei, Pachis Beach este genul de plaja mai boema, cu muzica greceasca in surdina, cu beach-baruri si taverne rustice, cu nisip fin si apa foarte limpede, cu pini foarte mari care ofera o oaza de umbra. Un foarte mare avantaj al acestei plaje este faptul ca pozitionarea ei este exact pe traiectoria soarelui catre apus.
8. Thassos – Capitala insulei
Situat in nordul insulei, orasul Thassos, capitala insulei, este un oras port destul de modernizat fata de restul insulei, dar inca mai pastreaza din autenticitatea trecutului, vasele pescaresti si tavernele vechi de pe faleza portului contribuind la aspectul de oras vechi insular grecesc. Foarte multe atractii nu sunt, sau cel putin nu le-am descoperit eu, dar cu siguranta, farmecul orasului te va atrage ca un magnet.
9. Limenaria
Situat in partea de sud a insulei, Limenaria este cel de-al doilea oras ca marime din Thassos. Foarte multe chestii dragute nu gasesti, mai ales ca portul este in santier, dar te poti plimba pe stradutele inguste si pline de magazine, sau sa iei masa la tavernele de pe faleza. Din Limenaria poti pleca spre satucul Maries, de unde poti gusta si cumpara cea mai buna miere de albine din flori de lavanda, sau sa mergi mai sus in munte, facand un traseu off-road pana la lacul "naiba sa-l ia". Noi am urcat pana acolo, dar ne-a parut tare rau de timpul pierdut. Acel lac este de fapt o baltoaca partial secata, cu o tentativa de cascada, si cu cativa pesti panicati ca vor ramane pe uscat.
10. Scuba diving
Ti-ai dorit vreodata sa incerci sa faci scufundari? Ai nimerit bine. Un grup de belgieni au pus bazele unei afaceri destul de misto in Thassos, deschizand trei centre de scuba diving, in Skala Prinou, in Skala Potamia, si in Limenaria.
Costul unei astfel de aventuri este de 40 de euro/persoana, iar timpul efectiv de scufundare este aproximativ 30 de minute. Pentru ca vorbim totusi de scuba diving pentru incepatori, scufundarea incepe de la o adancime de 2 metri, si se inainteaza in larg pana la 5 metri. Merita incercat ;)
10. Carierele de marmura
Nu oricand poti avea ocazia sa vezi o cariera de marmura, asa ca nu rata sa arunci cateva priviri la una dintre cele opt cariere de marmura din insula, unde se afla cea mai alba marmura din lume. Eu mi-am facut timp si pentru asta, si chiar nu-mi pare rau.
11. La Scala Beach
Situat in nordul insulei, la 5 minute de capitala Thassos, La Scala Beach este unul dintre cele mai misto beach-bar-uri din cate am vazut eu pana acum. Spune-mi ce-ti doresti de la un beach-bar, si cu siguranta vei gasi aici. Imaginile spun totul!
12. Catedrala Arhanghelului Mihail
Prea multe nu as putea sa va spun despre aceasta manastire, pentru ca nu am apucat s-o vizitez. Am nimerit exact in intervalul orar in care era inchisa, de la 13.30 pana pe la 15.40 parca. Mi-am dorit s-o vizitez, deoarece arata destul de bine de dupa gard, dar m-am consolat facand doar poze de pe partea cealalta a golfului, prinzand totodata in cadrul si Plaja Agios Ioanninas - plaja libera. De retinut este faptul ca in zilele senine e vede destul de bine Muntele Athos din acest punct al insulei. Noi l-am vazut, dar mocofani neinformati cum suntem, ne-am uitat catre dansul (cum zice moldoveanu'), dar am plecat mai departe fara sa dam vreun acatist cu gandul peste marea albastra.
Dezamagire maxima - Plaja Aliki!
Nu stium cum era inainte, nu stiu ce s-a intamplat intre timp, dar am fost tare dezamagit de aceasta plaja. Inainte sa plec in Thassos, toata lumea imi recomanda Plaja Aliki, ca fiind una dintre cele mai misto plaje, dar surpriza, cand am ajuns acolo, tiganie mai mare nici ca nu puteam vedea. Terase peste terase (terase, nu taverne), puse in asa fel incat nici nu stii la care te afli, plaja mizerabila si plina de bolovani, sezlondurile erau precum sardinele in conserva, iar apa, pur si simplu mizerabila. De bolovanii de pe fund care acopereau nisipul nu mai zic nimic, ca parca nici nu aveai loc sa intri in apa de ei. Am stat exact 30 de secunde, si am plecat. Cum spuneam, dezamagire maxima.
Si ar mai fi locuri interesante de vizitat, doar ca eu le-am bifat pe cele care mi-au placut in mod deosebit.
Recomandarea mea este sa-ti gasesti timp si resurse pentru o vacanta in Thassos, si sa vizitezi toata insula de la un capat la celalalt. Iti spun inca de pe acum ca nu vei regreta.
Unde mancam in Thassos?
Este adevarat, plecam in vacante sa descoperim locuri noi, sa traim experiente noi, sa cunoastem oameni noi, dar cum am putea noi sa ne completam o impresie, daca nu ne bucuram si de mancarea si bautura oferita de localnici?
Pentru ca am vizitat de-a lungul acestor ani foarte multe locuri din Grecia, mancarurile mele preferate sunt caracatita la gratar, crevetii, calamarul, dorada, cotletele de miel la gratar si capra la protap.
Nu aleg niciodata restaurantele fandosite, care au in meniu chestii complicate, de la ciorbe pana la pizza, ci incerc de fiecare data sa ma orientez catre taverne cat mai micute, unde iti dai seama dintr-o singura privire ca este vorba de o afacere de familie. Cand vezi curatenie pe mese si inspre bucatarie, iti dai seama ca mancarea este buna. Cand vezi o toaleta curata, iti dai seama ca mancarea este buna. Urmareste aceste aspecte si nu vei avea surprize neplacute.
Cateva preturi informative:
- Caracatita la gratar: 9 - 10 Euro/portie. De obicei este servita si cu cartofi prajiti. Bine ar fi sa intrebati inainte.
- Calamar prajit: 6,5 - 7 Euro/portie. Acceasi poveste cu cartofii prajiti.
- Cotlete de miel la gratar: 9 Euro/portie
- Capra la protap: 11 Euro/portie
- Salata greceasca: 5 - 6 Euro/portie
- Cartofi prajiti: 2,5 Euro/portie.
- Paine: 0,5 - 3 Euro. Mare atentie la paine. Intrebati inainte ce fel de paine este (normala felii sau lipii) si care este pretul. Am nimerit la o taverna unde 5 felii de panie costau 3 Euro. Aberant in opinia mea.
- Bere Mythos: 2,5 Euro/0,5l. Pe plaja poate ajunge si la 4 Euro. Pretul de market este 1,5 Euro.
- Apa plata: 0,5 Euro/1,5l. Pretul in market este cam 1,3 Euro/bax de 6
Cazare in Thassos.
In cea ce priveste cazarea, ideal ar fi sa te mobilizezi inca de prin iarna, de prin Ianuarie - Februarie, ca sa-ti poti alege tu, nu sa te multumesti cu ce mai gasesti disponibil.
Ca si statiune, daca ai copii, Skala Potamia ar fi alegerea ideala.
Daca nu ai copii si ai chef sa bantui pe toata insula, poti alege partea de nord-vest a insulei, unde este si mai ieftin, nu este aglomeratie, nu este galagie, si in fiecare sfarsit de zi te poti bucura de apusul de soare superb.
Cam asta a fost vacanta mea in Insula Thassos :)